Veelgestelde vragen 

Is een huis in Griekenland een goede investering?

Een huis in Griekenland kan zeker, juist nu, een goede investering zijn.

Sinds het begin van de crisis zijn de prijzen van Grieks onroerend goed enorm gedaald. In 2008 bedroeg de totale waarde van het onroerend goed 1.200 Miljard, in 2010 nog 514 Miljard, een daling van 57,1%. Per december 2014 lag de gemiddelde waarde nog 7% onder de waarde in 2007. (Bron, Bank of Greece, december 2014)

Diagram van de Bank of Greece met de totale waardes van Grieks onroerend goed over een periode van 16 jaar.

Diagram van de Bank of Greece met de totale waardes van Grieks onroerend goed over een periode van 16 jaar.

Sinds 2012 neemt de vraag en de waarde  langzaam maar gestaag weer toe, verwacht mag worden dat deze lijn zich door zal zetten. Wanneer u in deze tijd koopt profiteert u optimaal van deze trend.

Kan ik een tweede huis in Griekenland makkelijk verhuren?

Ja! Griekenland is, met zijn gastvrije bevolking, heerlijke klimaat, oudheden en cultuur, voor veel mensen een uiterst aantrekkelijke vakantiebestemming. Sinds 2012 neemt het aantal toeristen gestaag toe, en ook de huidige statistieken zijn veelbelovend. Jaarlijks verwacht men meer dan 2,2 miljoen bezoekers. Grote concerns én de Griekse overheid investeren daarom volop door 10-tallen nieuwe hotels te bouwen.

Uw eigen huis verhuren is daarom een uitstekende optie en goed te doen. Er bestaan diverse bedrijven (o.a. Belvilla) die zich richten op de verhuur van privé-vakantiehuizen, daarnaast is het ook goed mogelijk, bijvoorbeeld met een eigen website, dit zelf te doen.

Hoe zit het met een tweede huis en belasting?

Nederland

Een tweede huis in het buitenland maakt onderdeel uit van de jaarlijkse belastingaangifte. Op belastingdienst.nl kunt u de regelgeving nalezen.

Griekenland

Sinds enige jaren wordt in Griekenland onroerendezaakbelasting geheven. Deze belasting (ENFIA) wordt berekend op basis van de grootte van het huis en het grondstuk.

Voor de meeste vakantiehuizen kun je rekenen op een bedrag van €3,- tot €4,- per bebouwde vierkante meter. In de praktijk betekent dit voor een woning van 75m2 jaarlijks €225,- tot €300,-.

Uw accountant of gemachtigde in Griekenland kan dit voor u regelen.

Kan ik een hypotheek in Griekenland krijgen?

Op dit moment is het niet mogelijk in Griekenland een hypotheek te krijgen. U zult dus 100% zelf of vanuit Nederland moeten financieren. Maar: de door de crisis geplaagde verkopers zijn vaak bereid u een financiering aan te bieden. Zij worden voor risico’s beschermd door het Burgerlijk Wetboek (Astikós kodikas).

Mogelijkheden vanuit Nederland of Belgie: hypotheek van het eigen huis verhogen of andere leningsvormen via de bank.

Is een tweede huis in Griekenland een goede belegging?

Het is altijd lastig om hier iets over te zeggen, want wanneer is iets een goede belegging? Zonder in de toekomst te kunnen kijken: te verwachten is een redelijk herstel van de onroerend goed markt. Dit op zichzelf kan al maken dat uw aankoop een goede belegging is. Wanneer u wilt verhuren kunt u zeker een bijdrage in de jaarlijkse kosten verwachten, en/of veel meer uit uw huis halen.

Is het wel slim om een huis in Griekenland te kopen vanwege de crisis?

Waarom niet?

Huizen, kavels en ander onroerend goed wordt altijd verhandeld in harde valuta. Dit was ook vóór de invoering van de Euro in 2001 het geval (de waarde van onroerend goed werd ten tijde van de Drachme bepaald in Deutsche Mark). De prijzen van vastgoed zijn daarmee bestand tegen een eventuele ‘Grexit’.

Wij verwachten een stijging van de waarde als Griekenland in de eurozone blijft als gevolg van een hogere vraag (veiligheid). 

Met welke kosten moet ik bij aankoop van een huis of kavel rekening houden?

Wanneer u een huis of kavel in Griekenland koopt, moet u rekenen op de volgende aankoopkosten:

  • Overdrachtsbelasting: 3%
  • Notariskosten: 2,0 tot 2,5%, excl. 24% BTW
  • Advocaat: 1,5 tot 2 %, excl. 24% BTW
  • Makelaar: 3% of 4% excl. 24% BTW, vaak met een bepaald minimum.