Peloponnesos: natuur

Peloponnesos is enorm rijk aan natuur. U kunt volop genieten van de flora en fauna die deze regio van Griekenland te bieden heeft. Van vogels tot planten en van bergen met vergezichten tot strand en zee.

Eindeloze wandeltochten en uitdagende fietsroutes

Peloponnesos is zeer bergachtig. Op enkele vruchtbare kustvlakten en plateaus in het binnenland na, wordt het schiereiland beheerst door gebergten. De hoogste berg (2407m) vindt u in het Taygetosgebergte, andere bergen zijn de Kyllini (2376m) en de Helmos (2341m). Het hele schiereiland leent zich uitstekend voor eindeloze wandeltochten en uitdagende fietsroutes.

In Katafygi, iets zuidelijker van Aghios Nikolaos, zijn mooie rotsformaties te zien. Vanaf het dorpje Eleochori heeft u mooi uitzicht over de kloof Tepeni. Een prachtig gebied om doorheen te lopen.

Polilimnio is een mooi natuurgebied waar meerdere watervallen zijn en waar kleine meertjes gevormd worden. Dit natuurgebied ligt op de route van Kalamata naar Pylos. Om bij het water te komen loopt u over kleine bruggetjes en smalle paadjes. Je loopt zo door de mooi begroeide kloof.

Ongelooflijke rijkdom aan natuur

Een groot deel van het schiereiland is bedekt met olijfgaarden en cipressen. Deze bomen geven Messinia haar groene uiterlijk. Er groeit zeer veel fruit op het schiereiland: er zijn kersen, pruimen, abrikozen, perziken, granaatappels, peren en vijgen. Al deze vruchten worden vaak in stalletjes langs de weg goedkoop aangeboden.

In Messinia vindt u ook zeer veel olijfbomen. De grote olijven kunt u ook thuis als Kalamata-olijf kopen, de kleine olijven worden tot olijfolie geperst. De opbrengst van de olijfgaarden vormt hier nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten.

Lagunes, baaien en prachtige stranden

Iets ten noorden van Gialova ligt de beroemde lagune van Voidokiliá. Een prachtig strand begrensd door een gebied met duinen. Dit natuurreservaat is een waar vogelparadijs, waar meer dan 270 soorten vogels zijn geteld. Duizenden vogels die in de herfst naar Afrika vliegen, stoppen bij de lagune om uit te rusten voordat ze verder gaan met hun lange reis. In de lente komen ze weer terug om opnieuw te rusten en zich te voeden. Flamingo’s zijn het gehele jaar door aanwezig in de wetlands. Via een pad over de rotsen komt u bij de restanten van een oud fort op de top.

Tussen Gialova en Pylos heeft u de baai van Navarino met zijn prachtige stranden. Deze baai wordt afgesloten door het eiland Sfaktiria. In de moderne tijd was de baai het strijdtoneel van de Slag van Navarino in 1827. Op het eiland staan een aantal monumenten die de gesneuvelden gedenken. Wie door de baai vaart kan, naar verluidt, de wrakken van de vloot op de zeebodem zien liggen. In Pylos zit een duikshop waar je duiktrips kunt boeken om de zeeschatten te bezichtigen. Ook snorkelen is mogelijk.

Met de boot kunt u bij Agios Andreas (in de buurt van Chrani) vanaf de zee de mooie groene kustlijn bewonderen en ook een tocht naar verlaten baaien en grotten. Snorkelen bij het strandje Ventiko is een onvergetelijke ervaring.

Bij Kalo Nero, een dorpje niet ver van Kyparissia, heeft u schitterend lange zandstranden waar de golven van de Ionische zee kabbelend komen aanrollen. Op deze stranden legt de Caretta-Caretta schildpad haar eieren. U kunt hier genieten van geweldige zonsondergangen en u heeft uitzicht over de berg Kyparissia van 1.225 meter hoog.

Vanuit Stoupa kunt u prachtige autotochten maken door de bergen om daar niet alleen van de traditionele dorpen te genieten maar ook van de grotten die het gebied heeft. Tussen Stoupa en het strand heeft u grotten die alleen met de boot te bereiken zijn. Vanaf het bergdorpje Saidona heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving.

Kunt u zich voorstellen dat u daar woont?

Het is mogelijk. Wij zijn gespecialiseerd in huizen op Peloponnesos, in de provincie Messinía. Als u zich in deze regio wilt vestigen, kunnen wij u goed verder helpen.